Ανατομία του αυγού

Η ανατομία του αυγού

Εσωτερικά βρίσκονται 3 κύρια μέρη:

  • Ο κρόκος, ο οποίος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών και είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρευστη σφαίρα.
  • Το ασπράδι, το οποίο είναι ένα παχύρρευστο διαφανές υγρό που αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη αλβουμίνη.
  • Τη χάλαζα που συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του του αβγού.

Εξωτερικά:

  • Το κέλυφος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, την ίδια ουσία από την οποία δομούνται τα μάρμαρα και η κιμωλία!

Αναλυτικά δείτε τη παρακάτω εικόνα:

anatomia-augou

Διατροφική αξία του αυγού

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):

> Νερό 85-90%
> Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
> Λίπος 0,25%
> Τέφρα 0,6%
> Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
> Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου:

> Νερό 45-51%
> Πρωτεΐνες 16-17%
> Λίπος 31-36%%
> Τέφρα 1,3%
> Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.